måndag 24 januari 2011

Den stora mäktiga KBT-konspirationen

Redaktionen har tagit en grön månad och blivit inspirerade av vetenskapen psykoterapi. Närmare bestämt kognitiv beteendeterapi, KBT. Tidigare en pigg up-and-comer på psykologrepetoaren, men numera en resident metod för folk som ligger och lipar i terapisoffan. KBT bygger i korthet på att få folk med deppiga hjärnor att konfrontera sina rädslor och på olika sätt arbeta bort trauman och neuroser genom att agera och handla praktiskt. Istället för att ligga och älta sin problem i all oändlighet, som man gjorde förr i tiden, ska psyksjukdomarna KBT:as ut så att det går att "rycka upp sig" igen. 

Oavsett vad man tycker om KBT i samband med psykoterapi verkar det öka inom självhjälpskulturen. Denna härliga rörelse där personliga problem alltid är personliga tillkortakommanden. Själv kan jag relatera, då jag alltid sagt att "själv är bäste terapeut".

Men som det ser ut nu är det är min fasta övertygelse att KBT kommer starkt i framtiden. Om fem år kommer alla psykologiska problem behandlas på en akutmottagning där en sköterska kör 10 min KBT på varje patient.
Sköterskan använder alltid samma metafor: "du kör en buss med en massa monster som sitter längst bak. Monstren vill åka i en riktning, men det stör inte dig och du kör dit du vill för det är du som sitter vid ratten. Det är du som kör bussen".
Samhället blir således delat i två. En massa knäppisar och en annan massa folk som går omkring och kör mot rött hela tiden för att komma först med sina "bussar".
Slutsats vi kan dra av detta? Jo, det är förstås helt i linje med moderaternas individualism om var och en som sin egen lyckas smed. Alla kör sin egen buss. Den som kör snabbast, och ignorerar sina inre monster bäst, vinner.

Fredrik Reinfeldts favoritmusik?
Just, Da Buzz.

P. Englund  är ständig sekreterare för HÖG TID

0 kommentarer:

Skicka en kommentar